Reviews

Duo Anna & Olof med barock och folkmusik

Konsert Hultsfreds kyrka 30 oktober 2022
Arr: Aspelands musikförening & Kalmar Läns musikstiftelse
Anna Ander, sång, Olof Ander, irländsk cittern, engelsk cister och viola d ́Amore

”Hultsfreds kyrka vibrerade av tonerna från en skör, men ändå stark och känslomässig röst
tillsammans med tonerna från så ovanliga instrument, att publiken till sist bad artisten att berätta om ett av dem. Anna Ander sjöng på svenska och på engelska. ( jag måste få lov att rosa henne för sitt engelska uttal!)

Visorna med gamla anor sjöngs så som de måste ha sjungits då de skrevs och spreds. Innerligt och inkännande, skämtsamt och smått sarkastiskt. Anna Ander gjorde vistexterna levande och hennes sätt att tolka musiken och få fram de små fina nyanserna fascinerade.

Konserten bjöd på känt och okänt, man fick nästan avhålla sig från att nynna till bland annat
Jag vet en dejlig rosa och Greensleeves. Olof Ander fyllde då och då på med välanpassad stämsång som inte tog fokus från Anna. Han spelade på sina ovanliga instrument irländsk cittern, engelsk cister och den viola d ́Amore som väckte publikens nyfikenhet.
Det var hans intresse för folkmusik och barockmusik som fick honom att börja spela de
instrumenten, ursprungligen är han utbildad på violin och viola. Eftersom så udda instrument inte går att beställa på nätet eller få tag i en musikaffär för att köpa över disk, tog han hjälp av instrumentmakare Annika Victor Lindholm, som har specialtillverkat dem åt honom.

Artisternas självklara samspel och deras sätt att ledigt tala om både sig själva, sina instrument och sitt intresse för barockmusik gav publiken i Hultsfreds kyrka en konsert att se tillbaka på med glädje och värme.

Aspelands Muskförening har ännu en gång lyckats locka skickliga artister till lilla Hultsfred och det märks också på publiken, att man uppskattar att nu igen kunna sätta sig tillsammans och låta musiken föra sig bort från vardagen en stund.”

Brita Freudenthal, För Aspelands musikförening

Recensioner: Duo Anna Ander & Jakob Lindberg

Sällan har man sett ett artistpar som kompletterar varann så  kongenialt!                                                   Katrineholmskuriren, 2003

…i sina två folksånger visade hon upp en spontan skicklig ornamentik………Spänstig, dansant rytmik, ornamentrik sång och spel och uttrycksfullt kroppsspråk……..I de avslutande fyra svenska folkmelodierna bevisade musikerparet än en gång att man kan släppa loss och musicera extra spontant och därigenom extra uttrycksfullt i denna typ av repertoar.                                        
                                                                     Uppsala nya tidning, 2004

                                                                                                                                                        Det var sympatisk å oppleve Anna Emilsson og Jakob Lindberg framføre denne musikken. Sistnevnte med sine klimprende sprø toner på lutt og førstnevnte med sin levende og innadvendte sang som hadde evnen til å bevege deg fordi styrken ble betydelig dempet og ikke utadvendt vokalkraft sto i sentrum.                                                                                                                       
                                                                     Kulturspeilet, Norge, 2005

A more successful recital than several in this spread-out festival. She has a charming manner of delivery and the Swedish language (English translations provided) is a pleasure to hear.                       

                                                                           MUSICAL POINTERS

Anna Emilsson  è una giovanissima cantate, ma già perfettamente padrona della propria voce e del gesto scenico. Nel repertorio inglese ogni parola veniva cesellata con cura, mentre le canzoni svedesi mettevano in luce la bellezza cristallina della voce. Jakob Lindberg la accompagnava con attenzione e delicatezza, sbalordendo gli ascoltatori nei brani solistici con il proprio raffinato virtuosismo.                 

                         PROMETHEUS Quindicinale di informazione culturale

Den unga sångerskan Anna Emilsson är en begåvning vars stora genombrott är att vänta inom en snar framtid. Hennes röst är klar och okonstlad, och hennes sångstil (sensuell utan affektsökeri) vittnar om mognad, integritet och konstfull inlevelse. När Anna Emilsson sjöng Francis Pilkingtons ”Rest sweet nymphs” överglänste hon (med sin blandning av lugn och intensiv närvaro) till och med kontratenoern Andreas Scholls tolkning.                                                                                                  
                                                                         Nerikes allehanda 2005

Recensioner: Duo Anna & Olof

Norran     
Duo Anna & Olof
Gubben u Källingi
5 av 5
Folkmusik. Anna Emilsson och Olof Ander ägnar sig vanligen åt barockmusik på traditionella instrument, men på denna duons debutskiva spelar Olof även mandola och cittern. Materialet är huvudsakligen svenska och engelska folkvisor, och första intrycket är att det här har jag hört förr. Men snart lyfter det och kända melodier som Greensleeves och Jag vet en dejlig rosa blir till en uppenbarelse jag inte känt sedan Sofia Karlssons Svarta ballader. Annas röst är helt enkelt underbar, och Olofs komp är av samma klass, väl varierat mellan finstämt och rytmiskt. Årets bästa platta i genren folksång.

ULF TORSTENSSON                                             Länk till nätbilagan: http://norran.se/2011/12/arkivet/anna-olof/

Lira Musikmagasin
Anna & Olof
Gubben u Källingi
Todo production
BAROCKFOLK. När jag sätter på Gubben u Källingi reagerar jag inte omedelbart, första intrycket är att det här har jag hört förr – sångare med komp av stränginstrument. Men vid fjärde sången, gamla Greensleeves lyfter det, och blir till en uppenbarelse jag inte känt sedan Sofia karlssons Svarta ballader.

Anna Emilsson är utbildad i renässans och barocksång men har även andra erfarenheter. Olof Ander är också inriktad på barockmusik på violin, viola och viola d´Amore. På denna duons debutskiva spelar han även mandola och cittern. Materialet är traditionellt från 1600-talet och framåt, från England och Sverige, med flera sånger på Annas modersmål gotländska, mer folk än barock tycker jag.
Tillsammans gör de en skiva som jag tveklöst utnämner till årets bästa i gengren folksång. Annas sång är helt enkelt underbar, ibland på gränsen till för akademisk eller söt, men alltid på rätt sida. Roligt med en svensk sångerska med så snygg engelska också. Olofs komp är av samma klass, väl varierat mellan finstämt och rytmiskt. Enda kritiken jag har är att det blir svårt att spela detta lika bra live, då han ofta dubblat in både två och flera instrument.
ULF TORSTENSSON

UNT Uppsala Nya Tidning 
5 av 5
Mästerligt! Att förena olika uttryck inom folkmusiken behöver inte nödvändigvis innebära det slags musikturism som världsmusiken ibland kan innebära, när man kokar soppa på ingredienser från alla möjliga hörn av världen.
Det kan också handla om att fördjupa sig genom att gå till rötterna, och använda sig av de naturliga föreningarna som folkmusiken haft genom historien. Ett utmärkt exempel på detta utgör Gubben u Källingi , ny CD med renässans- och barockskolade sångerskan Anna Emilsson och mångsidige violinisten Olof Ander.
Anna Emilsson har studerat för världsberömda engelska sångerskan Emma Kirkby och musicerar på duo med svenske lutenistprofessorn Jakob Lindberg. Olof Ander spelar med bland andra Drottningholms barockorkester och har även intresserat sig för instrument som mandola och cittern. Tillsammans återskapar de och skapar en brokig repertoar av folksånger med rötterna främst i 1600-talet, geografiskt spännande från Gotland till brittiska öarna, och detta i avskalade arrangemang med tydliga drag från barock och renässans.
Det senare handlar lika mycket om Anna Emilssons varsamma balansgång mellan den skolade röstens artikulering och folksångens varma okonstlade uttryck, som Olof Anders nyansrika instrumentala palett av fiol, viola, viola d´Amore, svensk mandola och irländsk cittern.
Melankoli och längtan dominerar de känsligt registrerande visorna, vare sig det rör sig om den gotländska titelvisan, engelska Greensleevs eller irländska fyrvaktarsången Naudljaus i gotländsk språkdräkt. Utsökt för att inte säga mästerligt!…
ULF GUSTAVSSON

Dala-Demokraten
Anna Emilsson och Olof Ander
“Gubben u Källingi”
Todo production (indie)
Anna Emilsson och Olof Ander är två mycket skickliga barockmusiker som turnerar runt i Europa i olika konstellationer. De gör en god insats som förnyare av den gamla medeltida visan. Dess melankoliska lockelser passar utmärkt när ljuset faller allt snabbare. Plattan innehåller ett stort urval av både traditionellt och nyskrivet material från Sverige och de brittiska öarna. Anna Emilsson har en behaglig röst som passar utmärkt i sammanhanget. Duons mix av traditionella och moderna instrument skapar ett särpräglat sound som sticker ut.
ULF LUNDÈN

Meny, NA (Nerikes Allehanda)
Duo Anna & Olof
Gubben u Källingi
(Todo production)

Betyg: 4 av 5

FOLKMUSIK. En spännande musikmix, Gotland och de brittiska öarna, bjuder duon Anna Emilsson och Olof Ander på i sin debut.
Två välutbildade musiker med stort intresse för barockmusik strålar samman. Sångerskan Anna Emilsson har bland annat studerat för Emma Kirkby och sjungit med lutenisten och professorn Jacob Lindberg. Olof Ander är utbildad violinist och har förflutet i bland annat Berlinfilharmonikerna. På senare år har Olof även börjat spela cittern och mandola, två instrument i lutfamiljen, som var vanliga under just barocken.

Repertoaren är hämtad både från den folkliga traditionen och dåtida kompositörer och visdiktare som Burns, Humfrey, Campion, ja till och med Bellman finns med på ett hörn med sin sorgliga vaggvisa till sonen Charles. Annas sång är ljuvligt välklingande, ren och vackert modulerad. Olof imponerar med sin viola d’amore och väl avvägt lutspel. Jag gillar särskilt det minimalistiska plocket som i den raffinerat återhållsamma versionen av Greensleeves.

En utmärkt debut med andra ord. En randanmärkning bara: Olof spelar på flera instrument på många av låtarna. Hur har de tänkt sig liveframträdandena?
MAGNUS BÖRJESSON

ttela (Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet, Mellerud)
Duon som vill sprida folkmusiken
Från barock till pop. Den vänersborgsbördige musikern Olof Ander rör sig ledigt mellan
olika stilar.
Nu släpper han och sångerskan Anna Emilsson skivan ”Gubben u Källingi”.
– Man kan tolka titeln som att det handlar om oss två. Det betyder nämligen ”gubben och
kärringen” på gotländska, säger Olof Ander och skrattar.
Nu är han inte direkt lastgammal, men har vid en ålder av 27 år redan hunnit med en hel del.
Efter uppväxten i Vargön och gymnasiestudierna i Vänersborg flyttade Olof till Stockholm
för att plugga viola och violin vid Kungliga Musikhögskolan. Det blev också ett år som
utbytesstudent vid Universitet der Künste i Berlin där han studerade för stämledaren i
Berlinerfilharmonikerna. Numera verkar Olof som frilansande musiker, med uppdrag av vitt
skilda karaktärer i almanackan.
– Det blir allt möjligt, från spel med Drottningholms barockensemble till studiomusikerjobb
inom popvärlden. Jag spelade bland annat på Agnes förra skiva, säger Olof.
Tidig musik
Han har specialiserat sig på tidig musik, som den barocka, och just denna har utövat stort
inflytande på folkmusikduon Anna & Olof. Hon – ursprungligen från Gotland – har samma
speciella inriktning och när de för några år sedan av en händelse träffades på en konsert
formades planerna på att starta en duo. Anna tar i denna hand om sången medan Olof
trakterar olika instrument, som viola, svensk låtmandola, irländsk cittern och det tämligen
ovanliga sjusträngade 1700-talsinstrumentet viola d’Amore.
– Det är inte så många i Sverige som spelar detta, men det är riktigt kul och jag har lärt mig
en del. Man stämmer om det för varje stycke man spelar, så det är en del jobb så sett. Men
instrumentet låter otroligt vackert och är den förblindade kärlekens instrument, säger han.
Vill hitta nya lyssnare
Musiken som hörs på ”Gubben u Källingi” utgörs av barock folkmusik av olika karaktärer
och från olika länder, inte bara Sverige. Både gammalt material och helt nytt ryms inom
speltiden, och det finns en tanke med mixen.
– Målet med skivan är att få ut folkmusiken till nya människor, just genom att blanda nytt
och gammalt.
Tankar finns även bakom skivomslaget. I sann barockanda har man sprängt in mycket
symbolik i motivet.
– Allt som syns på omslaget har någon koppling till låtarna. Tanken är att man ska upptäcka
mer detaljer ju mer man lyssnar, säger Olof.
Europa – och Vänersborg
Skivan släpps i början av november, och det lär bli en del liveframträdanden framöver.
– Vi kommer bland annat att söka oss ut i Europa, men jag hoppas verkligen att vi också kan
komma till Vänersborg och spela. Det skulle i så fall vara för första gången med duon.
JONAS MYRHOLM